Het einde

Vorig jaar had ik nog niet durven dromen dat ik ooit een marathon zou lopen. Ik las in de Runnersworld dat ze mensen zochten die de marathon in Eindhoven wilden lopen. Als je gekozen werd zou je lid worden van het dreamteam en zou je onder begeleiding naar de marathon toe werken. Ik maakte voor mijn inschrijving dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=HidzoEsoKlg in de hoop gekozen te worden. Helaas werd ik niet gekozen. Ik besloot mijn plannen voor een marathon debuut toch door te zetten en me in te schrijven voor de marathon van Berlijn. De voorbereiding ging niet zoals gepland en vanwege werkdrukte had ik niet de lange duurlopen gemaakt die ik wilde. Ik besloot me op het laatste moment in te schrijven voor de honderd van Winschoten. Het was een vrij impulsieve beslissing, ingegeven door niet erg rationele gedachten. Het leek me wel leuk. En bovendien was er toch geen andere wedstrijd dat weekend. Tegen ieders advies in ging ik van start en ik won. Ineens was ik best blij dat ik niet gekozen was voor het dreamteam want dan had ik nooit door een reeks van toevalligheden mijn talent voor ultralopen ontdekt. De Runnersworld vond dit een mooi verhaal en vroeg mij voor een podcast https://www.youtube.com/watch?v=76NBcD7D0CE

Kort na deze podcast liep ik voor een tweede keer de Run van Winschoten en ik won opnieuw, in een nieuw nederlands record. De Runnersworld wilde me nu interviewen voor een kort artikel in het magazine. Ik voelde me vereerd. En toen, kort na het interview… kreeg ik een telefoontje. Dit ene telefoontje heeft alles op zijn kop gezet. Ik dacht eerst dat het mee viel. Dat het rechtgezet moest worden en dat het dan wel goed zou komen en ik alles achter me kon laten. Inmiddels zijn we 2 maanden verder, 15.000 euro lichter en heel veel kopzorgen rijker. En ik denk niet meer dat het goed komt. Ik had mij de afgelopen maanden moeten richten op het afronden van mijn opleiding, op het vinden van een nieuwe baan, op het bouwen aan een toekomst met Paul. In plaats daarvan ben ik alleen met deze zaak bezig geweest, heb ik mijn werk verwaarloosd, sollicitaties verpest. De toekomstplannen van het gaan samenwonen en een huis kopen staan in de wacht, want mijn spaargeld is verdampt. De dingen die ik zo leuk vond om te doen, zijn mij nu verboden. Ik mag niet alleen geen wedstrijden meer lopen, ik mag aan geen enkele sport meer mee doen, in verenigingsverband. Ik mag op maandag niet meer naar de paardrijles. Ik mag niet meer aan paardrijwedstrijden mee doen. Ik mag nergens ter wereld nog mee doen aan een wedstrijd van welke sport dan ook. Ik mag niet meer in de buurt komen van een atletiekbaan. Ik mag zelfs niet als vrijwilliger helpen bij een
evenement. Van de hoek waar ik steun had verwacht, was het enige dat ik te horen kreeg, een droge melding dat ik mijn medaille van het NK moet inleveren. En, oh ja, dat Nederlands record, dat is ook niet meer geldig. En als we dan toch bezig zijn: je naam wordt in zijn geheel uit de uitslagen geschrapt. Ik ben als een crimineel behandeld. Waar ik eerst dacht
het recht te zetten en mijn onschuld te bewijzen, denk ik nu: zoek het uit. Vlieg de boom in. Ik ga mij niet meer verdedigen voor iets wat ik niet gedaan heb. Ik laat mij niet meer als crimineel behandelen, ik neem het heft in eigen handen en laat de dingen los waar ik eerst zoveel energie van kreeg maar die mij nu alleen nog maar ongelukkig maken.

Ik stop met lopen.


Ik ga nooit meer de Run van Winschoten lopen, ik zal nooit meer met een NK of WK mee doen. Ik leg mijn geluk niet meer in de handen van iemand anders en laat mij niet meer als een crimineel behandelen. Als ik de energie krijg om voor mezelf nog een rondje te lopen, zal ik dat doen, en ik hoop daar oprecht ooit weer plezier uit te halen. Ik hoop weer energie te halen uit het paardrijden, ook al mag ik dat niet meer in clubverband beoefenen. Ik wil met deze beslissing de controle weer terug te krijgen. De atletiekunie hamerde de afgelopen maanden op het feit dat ze de zaak bekend wilden maken. Ik zat midden in mijn sollicitaties en het leek me niet zo gunstig om nu alles de publiciteit in te gooien. Zou ik dan ooit nog wel een baan kunnen vinden? Met dit soort zaken regeren onderbuikgevoelens en gaat het niet om de waarheid. Mijn advocaat heeft uren besteed aan het tegenhouden van de publicatie. Een groot deel van die 15.000 euro is besteed aan het tegenhouden van de publicatie door de atletiekunie. Uiteindelijk voelde ik me zo onder druk gezet, dat ik ervoor
koos het zelf naar buiten te brengen, via een addendum aan het al bestaande maar nog niet gepubliceerde interview. Deze runnersworld met het aanvankelijke interview en het addendum, valt 17 december bij alle leden op de mat. Het interview gaat over hoe ik begonnen ben met lopen, en hoe ik het heb beleefd. Het addendum kondigt ook meteen het einde van
mijn hardloopcarriere aan. Het zal een storm aan reacties geven. Ik heb voor hetere vuren gestaan. In 2018 ontdekte ik mijn liefde voor het ultralopen en nu in 2019 neem ik weer afscheid. Soms moet je een drastische beslissing maken om weer verder te kunnen. Ik had voor een schikking kunnen gaan, ik kan mij nog verdedigen. Maar ik ga mij niet schikken of verdedigen voor iets wat ik niet fout gedaan heb. Ik laat mij niet meer als een crimineel behandelen. Ik laat mij niet nog verder op kosten jagen voor een verdediging. Het wedstrijd lopen is voltooid verleden tijd. De blik vooruit: op naar nieuwe uitdagingen!

32 thoughts on “Het einde

 1. Oh jee… Niet meer lopen klinkt als heel drastisch. Hoop écht dat je gewoon lekker de schoenen aantrekt en de weg op gaat. Hardlopen kan overal en met je eigen horloge klok je zelf je tijden. Wedstrijden zijn leuk maar zelf mooie routes lopen nog veel leuker. Sterkte !! Je bent nog jong , ik gok dat de Atletiekunie schorsing 2 jaar zal zijn ? Dan spreken we nu af om in 2022 eens samen te lopen.

  Like

  • Vier jaar😦 en ik hoop ook wel echt de motivatie weer te vinden om de korte rondjes weer te gaan lopen. Al is het maar 2 km. Gewoon voor mezelf, zonder wedstrijden. Maar dat mag ik dus ook niet meer in groepsverband doen, alle loopgroepen zijn lid van de AU. Maar lijkt me leuk om eens samen te lopen maar dat mag dan niet in de buurt van een atletiekbaan bijv.🤪

   Like

   • Ik loop al twaalf jaar (niet heel) hard (weg, trails, ook georganiseerde runs, niet in wedstrijdverband) en heb nog nooit iets met AU van doen gehad. Ik begrijp je frustraties en leef met je mee, maar laat je loopplezier alsjeblieft niet verpesten door een clubje mensen ergens in een kantoortje!

    Sterkte en ondanks alles toch veel loopplezier gewenst!

    Like

   • Hey famke. wat vervelend voor jullie zeg!. Jij lijkt mij een oprecht persoon toe. Beetje net wat ik heb gewoon je eigen schema’s volgen lekker hard van start gaan en een eigen gevoel voor humor 😉 (vind het namelijk leuk hoe jij je stukjes op facebook zet!)En jij heb toevallig een bovennatuurlijk talent! Waardoor je eerst heel positief in kranten etc komt te staan.
    Als het klopt dat jij toevallig een medicijn neemt waar een stofje inzit waarvan jij geen weet hebt dat het de boel in de media op zijn kop zet. Is erg zonde. Maar dat je dan ook moet stoppen met je andere grote hobby paardrijden is ook niet best.
    Als ik 100km zou kunnen rennen had ik het ook gedaan, weet je hoe goed dat voelt in je hoofd.Zo kun je pas echt dingen lekker op de plaats zetten. lopen is een pracht sport 🙂 je bent een topper! Bij onze loopgroep kan je je wel aansluiten Hinke. Dat is opgericht door iemand uit onze kerk geheel vrijblijvend, (dus geen extra kosten) Cloud heet onze loopgroep bij starten altijd bij de bethel kerk winters en zomers in het slingerpark Drachten. Dus mocht alles wat zijn bekomen en het lijkt je wat wees welkom 🙂 Echt een domper dat dit tevens je toekomstplannen in de weg staat. Nadeel van onbewust bekend worden. 😦 Heel veel sterkte bij alles, ik hoop voor jullie dat dit geen lange nasleep mag hebben.
    Groetjes Rianne Harmsen

    Like

 2. Spijtig te lezen Hinke. Maar er zijn genoeg ultra-trails waar je zonder het AU geneuzel kunt lopen.
  Hoop dat je snel je motivatie en plezier terug vindt in de langloperij want je bent zo ontzettend goed.

  Like

 3. Geschokt hoorde ik het bericht via de AU als event manager van de RUN. Wist dat er iets speelde maar dit en dan zonder opzet? Gek wordt je er van. Snap je heel goed en hoop op rust voor jouw en heroverweging van je standpunt. Ik zoek nog contact met je. Dank je bent en blijft een pareltje.

  Like

  • Heel vervelend en frusterend ook om dit mee te maken. Vind het goed van je om het zelf naar buiten te brengen. Ik ben zelf ook een anonieme ultra loper. En wil voor 2020 kijken of ik me kan kwalificeren voor het WK in in Winschoten, maar nu ik jou bericht lees twijfel ik of dit u wel verstandig is ook omdat ik een medicijn gebruik ivm met astma. En dus niet weet wat hier de consequenties van zullen zijn.
   Heb geen zin in al die rompslomp eromheen als amateur die toevallig goed kan lopen.
   Sterkte met het verwerken van deze mentale klap ik hoop dat je na enige periode van bezinning dat je het lopen weer oppakt ik heb afgopen jaar in Winschoten van je genoten en voor mij ben en blijf je een topper
   💪🏃🏼‍♀️👍

   Like

   • Bedankt voor je leuke berichtje. Je moet inderdaad heel erg goed uitkijken en sowieso voor de wedstrijd navragen wat je moet doen met je medicijnen en of je daar een TUE voor kan aanvragen. Ik weet niet waar je deze info het beste kan halen maar je zou bij de atletiekunie kunnen vragen. Je kan het altijd eens navragen. Succes!

    Like

 4. Laat je plezier in hardlopen alsjeblieft niet verknallen, maar train lekker door. In je eentje trainen heeft veel voordelen (doe het zelf al jaren). Hopelijk kun je de motivatie vinden je YouTube-kanaal verder uit te bouwen. Met “dank” aan de Atl.Unie heeft je naamsbekendheid al een flinke boost gekregen. Nu door!

  Like

 5. Dag hinke
  Ik lees uw verhaal en schrik daar van. Zelf duurloper dus voel me bij dit onderwerp betrokken. Maak af en toe korte documentaires. Zou u uw verhaal voor camera willen doen? Locatie op route rond de leien en op rustige locatie in restaurant oostermeer. Uitzending vooreerst rtvk30. Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. Het is bedoeld als eenduidig portret zonder input andere partijen. Duur 25 minuten. Ik heb uw emailadres niet dus verzoek maar even via deze route. U kunt mij bereiken op 0641188329. Weet niet of telefoonnummer hier op dit blog wordt opgenomen. E-mail elstjong@gmail.com. U kunt ook reageren via dit blog dan lees ik het ook wel. Sterkte met dit gedoe allemaal. Uiteindelijk zal het weer goed komen al voelt dat nu natuurlijk heel anders voor u.

  Vr.gr. Johan ter Elst

  Like

 6. Hoi Hinke

  Wat een verhaal, waarvan ik denk te weten welke richting het uit gaat. Liep dit jaar nog samen met jou in april in het groepje rond km30 in de Zeeuws Vlaamse marathon. Bovendien welke verbodsborden er allemaal boven jou hoofd hangen lijkt erger dan een crimineel. Er lijken er betere opgesloten te zitten. Pffff. Volgens mij mag je gewoon aan trails in Belgie meedoen zonder al dat geleuter van de AU. Waarschijnlijk ga he nu een hoop bagger over je geen krijgen. Ik zou zeggen laat het er gewoon afdruipen zoals het water van een eend. Veel goede moed toegewenst.

  Like

 7. Hinke, laat je niet uit het veld slaan, hardlopen is veel te leuk en Friesland is zo mooi. Gewoon weer de schoentjes aan en voor jezelf een blokje om, maakt je hoofd leeg en word een mens blij van. Sterkte ! Groetjes Bas

  Liked by 1 person

 8. Hoi Hinke,
  Ik moet het allemaal even tot me door laten dringen hoor. Wat een onbeschofte behandeling. Wat hebben ze je allemaal aangedaan. En zoals je al schrijft: je bent gewoon amateur die geweldige prestaties levert en het lopen zo leuk vindt. Ik voel met je mee dat je nu denkt helemaal niet meer te kunnen lopen. Dat is voor dit moment ook zo maar echt, al we alle wonden gelikt hebben dan doe je gewoon de schoenen weer aan hoor. Je laat je toch niet door een clubje narcisten iets ontnemen wat je zo leuk vind!
  Heel veel sterkte. We houden wel contact

  Liked by 1 person

 9. Hoi Hinke,

  Met veel respect heb je mij afgelopen RUN in Winschoten ingehaald. Jouw tempo lag een stuk hoger, terwijl ik ‘maar’ 50km op mijn programma had staan. Wow, ik vond en vind dat zo ontzettend knap. Erg veel respect.

  Ik lees echter niet wat de verdenkingen zijn. De grens van medicatie en doping is soms een hellend vlak en ik kan mij erg goed voorstellen dat je niet elk middeltje, tabletje, drankje of wat je ook maar tot je neemt, eerst uitgebreid gaat onderzoeken wat er exact allemaal in zit. Het is niet je werk met een gespecialiseerd medisch team om je heen…
  Door hierin openheid te geven kun je de sancties niet voorkomen maar volgens mij heel veel goodwill krijgen.

  Zet m op, hardlopen doet zoveel goed in ons mooie natuur.

  Groet,
  René

  Liked by 1 person

 10. Pingback: Hardloopster Schokker vier jaar geschorst wegens dopinggebruik Sport in Groningen |

 11. Beste Hinke,
  Veel sterkte toegewenst. Jammer dat de sportwereld zo verziekt is door doorgeschoten heksenjacht op dopinggebruik. Weerzinwekkend te zien hoe je als liefhebber van hardlopen eindigt met een bezoedelde reputatie en een geknakt privéleven. Het is de wereld op zijn kop. Het lijkt er op dat mensen die de burelen in de sportwereld bevolken hun eigen “gelijk” belangrijker vinden dan dat ze redelijk nadenken en met gevoel voor normale verhoudingen en respect voor het individu hun beslissingen nemen. In-en-in triest, helaas ben jij de dupe. Ik begrijp je keuze zelf naar voren te zijn gestapt volkomen, je laatste strohalm om de griezels die deze cultuur vertegenwoordigen de pas af te snijden, om met opgeheven hoofd verder te kunnen. Zo blijft de laatste vernedering je bespaard. Wat een moed. Nogmaals mijn welgemeend medeleven, en ondanks dit afschuwelijke onrecht dat je is aangedaan wens ik je alle goeds voor 2020 en daarna. Stay strong!

  Liked by 1 person

 12. Pingback: Ultraloopster Hinke Schokker 4 jaar geschorst - RunUltra

 13. Pingback: Positieve dopingtest voor Nederlands kampioene 100 km Hinke Schokker - RunningPlus.nl

 14. Of je straf terecht is of niet, daar kan ik moeilijk over oordelen, gezien we niet het hele verhaal krijgen. Ik kan me voorstellen dat als je je niet verwacht aan zo”n controle, dat de veroordeling dan heel hard aan komt. Anderzijds vind ik het wel belangrijk dat er controles zijn en dat sporters op welk niveau dan ook bewust worden gemaakt en rekening houden met de produkten op de verboden lijst, want enkel zo blijft sport eerlijk. Hoe je hier nu mee verder moet, dit zal geen makkelijke zijn. Blijf niet focussen op het negatieve. Ga niet je energie steken in het negatieve, maar probeer te zien aan dit verhaal wat positief is en probeer je daar aan op te trekken. Ook al lijkt deze situatie voor jou op dit moment uitzichtloos, toch geloof ik dat je in 2024 opnieuw aan de start staat van de Run en dit kan enkel als je gelooft in jezelf en je de tijd neemt om deze harde klap te verwerken.

  Liked by 1 person

 15. Als jurist gespecialiseerd in sportrecht en met dopingzaken heb ik je verhaal gelezen. Een schorsing van 4 jaar is niet zonder meer mogelijk.Dat hangt al van de stof in het medicijn. Onder omstandigheden KAN/MOET dit tot een lagere straf leiden.Daar is geen schikking voor nodig.IK kan wel eens naar je zaak kijken.Zonder kosten.Die heb je al genoeg

  Liked by 1 person

  • Beste Maarten Vrolijk, zoals ik het begreep van Herman Ram zou vier jaar onvermijdelijk zijn als ik geen schikking zou accepteren en ik begreep dat de minimum straf hoe dan ook 2 jaar is. Dat is dan in het geval je kunt aantonen dat je geen medicijnen of supplementen neemt voor de sport en dit medicijngebruik je sportprestaties niet positief heeft kunnen beïnvloeden. Maar ik ben zeker geïnteresseerd om gedachten uit te wisselen uiteraard. Mijn e-mail adres is a.h.schokker@gmail.com. Alvast bedankt voor je hulp🙏

   Like

 16. Als jurist gespecialiseerd in sportrecht en dopingzaken heb ik je verhaal over de dopingstraf gelezen.4 jaar is een forse straf.Maar daarmee is niet alles gezegd.Onder omstandigheden KAN/MOET de zaak anders liggen.Dat hangt vooral af van de stof die in je medicijn zit.In de praktijk worden hier veel fouten gemaakt.Dat geldt eveneens voor de vraag of je dispensatie kunt krijgen voor gebruik van dit medicijn.Van belang is ook nog of je een rapport van de uitslag van de dopingcontrole hebt gehad.Een telefoontje zegt niet zo veel.

  Ik wil er wel eens kort naar kijken of deze straf wel klopt .Zonder kosten.Die heb je al genoeg.

  Liked by 1 person

 17. Doe ik dit lesde hie ik de triennen yn’e eagen. It kin net wier wêze as’t mei sa’n sport doping brûkst. Wat smiet soks op? Moai as’t dy loop wûn hast, mar wiest net nominearre as sportfrou, sels by omrop Fryslân net. Der is it hurdrinnen te ûnbelangryk foar. It gefoel wie belangryk, ik ha in rekord! Derom bin ik der fan oertsjûge en ik wit in hiele protte oare rinners, datst dit yn it earste plak net mei sin dien hast en yn it twadde plak ek ôf freegje mast hoefolle ynfloed, dit hân hat. Derom foar my en in protte oaren bist du sunder sonden en as’t rinne wolst yn’e omkriten fan Eastermar, bist sneinemidjes om healwei twaaen wolkom yn Garyp! Dan rinne we mei in groepke in 20 km op in moaie snelhyd. Leave skot lit se smoare en wes oertsjûge fan dyn ûnskuld en genietsje fan sport sa as’t it altiid dyn hast!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s